GENEVE - Het jaar 2002 gaat bij de Wereld Meteorologische Organisatie van de Verenigde Naties (WMO) de boeken in als de op een na warmste sinds 1860. De VN-organisatie maakte dinsdag bekend dat de opwarming van de aarde steeds sneller gaat.

"Het is duidelijk dat de opwarming de afgelopen 25, 26 jaar steeds sneller gaat. Die snelheid is niet eerder vertoond de afgelopen duizend jaar", aldus Kenneth Davidson, het hoofd van het Wereldklimaatprogramma van de WMO. De tien warmste jaren hebben zich allemaal sinds 1987 voorgedaan. Negen van die jaren vielen na . Het jaar 1998 blijft het warmste.

Wetenschappers menen dat de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen de voornaamste reden voor de opwarming zijn. Ook het natuurfenomeen El Niño draagt in belangrijke mate bij aan de extreme waarden van de afgelopen jaren.

In het recordjaar 1998 zorgde het fenomeen voor extreme weersomstandigheden die de internationale gemeenschap zeker 34 miljard dollar kostten. Ook dit jaar houdt El Niño huis, maar niet zo erg als vier jaar geleden