NEW YORK - - Het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden heeft recent nieuwe trainingskampen opgezet in Afghanistan. Dat stelt een speciale commissie van de Verenigde Naties. De kampen zijn in gebruik genomen nabij de grens met Pakistan.

Volgens de commissie is al-Qaeda nog altijd een bedreiging voor vrede en veiligheid in de wereld. Ondanks succesvolle acties om de infrastructuur van de organisatie te ontmantelen, is het terreurnetwerk zeker niet uitgeschakeld. Ook financieel gezien is al-Qaeda nog altijd levensvatbaar.

De VN-commissie werd na de aanslagen in de VS ingesteld om al-Qaeda te bestuderen en te adviseren over nadere acties tegen het netwerk. Aan de commissie geven vijf internationale experts sturing.

De VN stelden eerder een lijst op van driehonderd personen en groepen die aan Bin Laden en het verdreven Talibanbewind van Afghanistan gelieerd zouden zijn. De voorzitter van de VN-commissie, Michael Chandler, zei dat de commissie aan die lijst honderd extra verdachten wil toevoegen. Chandler schat dat internationaal zo'n 10.000 mensen 'werkzaam' of inzetbaar zijn voor al-Qaeda. "Er lopen er altijd nog te veel van rond", vindt hij.

Het onderzoek naar de financiën van al-Qaeda was volgens de commissie tot dusver "gedeeltelijk succesvol". De commissie heeft vastgesteld dat de terreurgroep steeds vaker fondsen werft via zogenaamde liefdadigheidsorganisaties en andere niet-gouvernementele organisaties. Dat maakt het financiële netwerk steeds ondoorzichtiger.

Sommige van die organisaties zijn ogenschijnlijk volstrekt legitiem, maar intussen geïnfiltreerd door al-Qaeda. De organisaties, vaak in het Midden-Oosten, Oost-Afrika en Zuid-Oostelijk Azië, worden ook misbruikt om logistieke hulp, documenten en trainingen te regelen. Uit naam van die organisaties reizen al-Qaedaleden over de wereld.