AMSTERDAM - Als de SP na de verkiezingen aan het kabinet deelneemt, blijft partijleider Jan Marijnissen fractievoorzitter. Dat voorspelt Harry van Bommel, die dan zelf vicepremier wil worden, in een interview met Campus TV.

Van Bommel, die de derde plaats bezet op de kandidatenlijst van de SP, denkt dat Marijnissen in de Kamer blijft. Daarover zou "tijdens de koffie en de borrel" binnen de partij gesproken zijn. Hij deed zijn voorspelling echter op persoonlijke titel.

Op de vraag of de nummer twee van de lijst, Agnes Kant, dan vice-premier namens de partij wordt, zegt Van Bommel dat dat "niet zeker" is. Kant, die populair is in de zorgsector, geldt als kandidaat voor de post Volksgezondheid.

Van Bommel noemt "vicepremier Van Bommel" een mogelijkheid, en zegt dat dat een mooie combinatie zou zijn met het ministerschap van Europese Zaken.

Van Bommel was het gezicht van de succesvolle campagne van de SP tegen de Europese grondwet. Die werd in juni 2005 bij een referendum door een ruime meerderheid afgewezen. "Het zou verstandig zijn als iemand uit een eurokritische partij deze positie gaat bekleden," denkt Van Bommel.