UTRECHT - Het is zaterdag toch niet mogelijk om gratis met de trein te reizen. Deze protestactie is van de baan, omdat de vakbonden in de nacht van dinsdag op woensdag een CAO hebben afgesloten met NS Reizigers.

Dat hebben woordvoerders van de vakbonden FNV Bondgenoten en VVMC en de NS woensdag bekendgemaakt. De onderhandelingen waren dinsdag hervat, nadat ze in de voorbije weken enkele malen waren afgebroken. De vakbonden zagen na informeel beraad toch mogelijkheden voor een akkoord met de NS-directie. Maandag hadden ze nog acties aangekondigd, waarbij conducteurs zaterdag geen kaartjes zouden controleren.

6 procent meer loon

De 11.000 werknemers bij NS Reizigers krijgen 6 procent meer loon over een periode van 27 maanden: van oktober 2002 tot en met december 2004. Daarnaast krijgen ze een hogere toeslag voor onregelmatig werken. Verder gaat de NS meebetalen aan een ouderenregeling, waardoor 55-plussers vier dagen per week kunnen werken.

Voor het rijdend personeel is beter gegarandeerd dat ze hun baan behouden. Voor niet-rijdende NS'ers heeft de directie daarvoor intenties uitgesproken, aldus de tevreden onderhandelaars van FNV Bondgenoten en VVMC.

Looptijd

De looptijd van de CAO (27 maanden) is relatief lang. NS Reizigers zegt dat hiervoor gekozen is vanwege de behoefte aan rust in het bedrijf. "Al te lang heeft ons bedrijf in een woelige periode verkeerd", aldus de NS-woordvoerder.

De vakbonden zeggen eveneens blij te zijn met de lange duur. "In deze tijd van teruglopende economie denk ik dat we er goed aan doen om langlopende goede afspraken te maken", aldus A. van den Berg van FNV Bondgenoten. Dat hij de gevraagde 6 procent loonstijging niet in de gewenste anderhalf jaar krijgt, wordt volgens hem gecompenseerd door de hogere toeslag.

Tevreden

VVMC-onderhandelaar D. Cijs is ook tevreden. De dreiging met acties heeft volgens hem geholpen om de NS-directie aan tafel te krijgen voor nieuwe onderhandelingen. Hij is ook blij met de lange duur van het akkoord. "Nu kunnen we eens rustig over andere dingen praten."

CNV Spoorwegen noemt het akkoord "mager, maar voldoende". Over de loonsstijging is CNV-onderhandelaar W. Kusters "redelijk" tevreden, maar over de baangaranties voor het niet-rijdend personeel is hij minder te spreken. "Op dit punt heeft NS Reizigers nauwelijks thuisgegeven."