AMSTERDAM - Door een botsing tussen een goederentrein en een passagierstrein aan de oostzijde van het station in Arnhem zijn dinsdagochtend zeker 31 mensen gewond geraakt. Elf van hen zijn naar een ziekenhuis vervoerd, hulpverleners konden twintig andere gewonden ter plaatse behandelen.


Foto: Muhammed l Geen treinverkeer mogelijk van en naar Arnhem

De politie heeft de machinist van de goederentrein, een 34-jarige Rotterdammer, dinsdagmiddag aangehouden. Volgens getuigen is hij door een rood sein gereden. De politie wil zijn lezing horen van de omstandigheden. Beide machinisten zijn ongedeerd.


Foto: Marc Koot l Hulpverleners behandelen gewonden ter plaatse

De goederentrein was niet met gevaarlijke stoffen geladen. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend.


Foto: Marc Koot l Politie wil lezing van omstandigheden

Het merendeel van de sporen bij het hoofdstation van de stad is voor onbepaalde tijd niet te gebruiken, zowel aan de oost- als aan de westzijde. Ook het internationale treinverkeer wordt daardoor getroffen.


Foto: Misja l Zeker acht personen naar ziekenhuis

Treinreizigers rond Arnhem moeten de hele dag rekening houden met ernstige vertragingen. De NS zet bussen in om zoveel mogelijk reizigers op hun plek van bestemming te krijgen.


Foto: Ard Luyten l Geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen

Het ongeval gebeurde rond kwart over tien. De passagierstrein was de stoptrein tussen Zutphen en Nijmegen, die uit twee delen bestond. De voorkant zag er behoorlijk beschadigd uit.


Foto: Frank Meeuwsen l Reizigers moeten rekening houden met vertraging

Het was aan het eind van de ochtend onbekend of een of beide treinen zijn ontspoord. De goederentrein kwam uit de richting Utrecht. Deze reed over een tussenspoor door het station. Bij het verlaten daarvan botste de goederenrijtuigen op de passagierstrein.


Foto: Xander Postma l Hulpdiensten ter plaatse

Volgens een passagiere van de stoptrein was de klap zo hard dat er mensen uit hun stoelen vielen. De trein reed langzaam het station binnen toen er twee forse klappen klonken. De passagiers moesten lopend naar het station, vanwaar ze met bussen werden weggebracht. In de trein zaten 100 mensen. De passagiers zijn na het ongeval opgevangen in een zaaltje. Later konden zij hun reis vervolgen.

Rotterdam

Bij station Rotterdam Centraal botsten maandag twee lege treinen op elkaar. Daarbij vielen geen gewonden maar onstond wel een grote chaos in de treinenloop.


Foto: Marc Koot l Oorzaak nog onbekend

Reizigersvereniging Rover maakt zich zorgen over de veiligheid op het spoor. "Een botsing kan een keer voorkomen, maar we zijn bezorgd nu het twee keer achter elkaar gebeurt", aldus een woordvoerder van Rover.


Foto: M. de Jongh l Rover maakt zich zorgen over veiligheid op het spoor

De belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer dringt aan op grondig onderzoek naar de oorzaak van beide ongevallen. "Het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen", waakt de zegsman voor overhaaste conclusies.

Negatief

Wel uit hij zich kritisch over spoorbeheerder ProRail. "De laatste tijd is ProRail te vaak negatief in het nieuws geweest. Onlangs ging het over seinen die slecht zichtbaar zijn bij sneeuwval, en vorige week kregen ze gigantisch op hun lazer over de spoorspattingen."

Afsluiten

Rover zet ook vraagtekens bij de noodzaak stationsgebieden urenlang volledig af te sluiten na ongevallen. Dat gebeurde maandag in Rotterdam, en dreigt dinsdag in Arnhem opnieuw te gebeuren.

"We begrijpen dat bepaalde delen van de emplacementen of de stations dicht gaan. Elk incident moet natuurlijk goed worden onderzocht", aldus de woordvoerder van Rover. "Maar wij vinden dat stations nu veel te lang dicht blijven. Dat moet anders kunnen."