AMSTERDAM - De deskundigen die door minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) zijn gevraagd om een advies over een boerkaverbod, zijn deels tegen dit verbod. De voorzitter van de onderzoekscommissie zegt dinsdag in Trouw dat de commissie geen voorstander is van een boerkaverbod in alle openbare ruimten.

Bekijk video

Verdonk kondigde vorige week een verbod op gezichtsbedekkende kleding aan in alle openbare ruimten. Het gaat hierbij om onder meer de boerka, integraalhelm en bivakmuts. Dat het verbod geldt voor alle gezichtsbedekkende kleding is conform het advies van de commissie.

De commissie vindt alleen niet dat het verbod in alle openbare ruimten moet gelden. Zij meent dat het alleen moet worden gehandhaafd in het openbaar vervoer en ruimtes met een beheerder, zoals scholen, winkels en banken.

Gevaarlijk

"Alleen als veiligheidsdiensten heel concrete aanwijzingen hebben dat gezichtssluiers gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld omdat ze worden ingezet voor terroristische acties, is een verbod op straat gelegitimeerd", zegt voorzitter Ben Vermeulen. Bij demonstraties of rellen kan de gemeente een verordening uitvaardigen.

Een verbod voor alle openbare ruimten is volgens Vermeulen een aantasting van de godsdienstvrijheid. Ook noemt hij het juridisch kwetsbaar.