HERKENBOSCH - Mensen jagen in Nationaal Park de Meinweg in Limburg met pitbulls op wilde zwijnen en reeën. Dat gebeurt niet voor de kerstdis, maar om onderling afgesloten weddenschappen. De stropers in kwestie laten het gewonde of gedode dier meestal gewoon achter. Dat zei voorzitter R. Croll van de Nederlandse Vereniging van Natuurtoezicht (NVN) dinsdag.

De NVN behartigt de belangen van jachtopzichters en boswachters in Nederland. Croll spreekt van georganiseerde criminaliteit. De criminelen zouden in een café wedden om aanzienlijke bedragen wiens hond het eerst een zwijn of ree te pakken krijgt. "Het is deze criminelen louter om de kick van het doden te doen," aldus Croll.

Onvolgroeide foetus

Zo zouden de criminelen volgens Croll verder reeën doodschieten met pijlen, waaraan scheermesjes zijn bevestigd. Die worden met een speciale boog afgeschoten, waardoor de pijlen het wild met een snelheid van ruim 400 kilometer per uur raken. De stropers zouden het gemunt hebben op drachtige reeën, en vervolgens de onvolgroeide foetus eruit snijden om die als een Bambi op te zetten. Volgens Croll gaan deze criminelen ook in andere natuurgebieden in Limburg en Brabant op deze manier te werk.

Politie verdwaalt

Croll wil dat de 1500 bijzondere opsporingsambtenaren in Nederland extra bevoegdheden krijgen. Boswachters moeten verdachten net als de politie kunnen oppakken, stelt hij. Hij heeft weinig vertrouwen in de politie, omdat het buitengebied voor de politie onbekend terrein is. "Ze kennen er de weg niet eens," zei Croll.

Een woordvoerder van de politie Limburg Noord zegt dat er incidenteel meldingen binnenkomen van stroperij met wilde honden. Enkele weken geleden trof de politie op de Meinweg een zwaargewond aangebeten zwijn aan. Daarbij werd een verdachte aangehouden, die later wegens gebrek aan bewijs moest worden vrijgelaten. De politie overlegt met alle betrokken instanties, waaronder Staatsbosbeheer, over te nemen maatregelen.