DEN HAAG - Nederlandse kippen, eenden en ander pluimvee mogen snel weer naar buiten. Minister Cees Veerman (Landbouw) kondigde maandag aan dat hij de afscherm- en ophokplicht dinsdag opschort tot de voorjaarstrek van wilde vogels begint.

Volgens Veerman is er geen gevaar meer dat vogels de komende tijd besmet raken met het H5N1-virus. Een jaar geleden waren nog wel her en der uitbraken in de Europese Unie van de besmettelijke vogelziekte, die in Azië tientallen mensenlevens heeft gekost.

Dankbaar

Waarom het virus zich dit najaar zo rustig heeft gehouden, weet Veerman niet. "Ik kan er alleen maar dankbaar voor zijn", zei de minister in de marge van een EU-vergadering in Brussel. "Maar we blijven alert. Want de dreiging op lange termijn blijft."

Een maand geleden toonde de minister zich al opgelucht dat er deze herfst nog maar weinig vogels met vogelgriep opdoken in Europa. Toen vond hij het echter nog te vroeg om daar conclusies aan te verbinden.

Eieren

De minister benutte voor de afscherm- en ophokplicht bijna de gehele termijn van twaalf weken die Brussel daarvoor toelaat voordat maatregelen zouden volgen. Vanaf donderdag zouden boeren namelijk niet meer de volle prijs mogen rekenen voor de eieren van opgehokte vrije-uitloopkippen. De eieren zouden dan flink minder waard zijn.