DEN HAAG - Twee dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen lijkt de strijd tussen CDA en PvdA om wie de grootste partij wordt toch nog spannend te worden.

In de peiling van Maurice de Hond liep de voorsprong van het CDA maandag terug tot 3 zetels: 42 om 39. Afgelopen zaterdag was die voorsprong nog 5 zetels. Ook in de politieke barometer van Interview/NSS en het tv-programma Nova loopt de PvdA in. Het verschil was zondag 10 zetels, maandag waren dat er 6. In de peiling komt het CDA uit op 43, de PvdA op 37.

SP

Daar tegenover staat de peiling van TNS Nipo die maandag aangaf dat de SP juist de PvdA had ingehaald. In deze peiling komt de PvdA uit op 31 zetels, de SP op 32 en het CDA op 41.

De VVD staat in alle peilingen onveranderd op verlies. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zouden de liberalen 21 zetels behalen, een verlies van 7 in vergelijking met de stembusgang in 2003.

In geen van de peilingen haalt de huidige coalitie van CDA en VVD een meerderheid. Dat geldt evenmin voor het linkse blok van PvdA, SP en GroenLinks.

Linkse coalitie

Tot teleurstelling van SP en GroenLinks sprak PvdA-leider Wouter Bos zich ook maandag niet onomwonden uit voor een linkse coalitie. Tijdens een gesprek in een Amsterdams café maakte Bos zijn linkse collega's duidelijk dat hij met een eigen verhaal naar de kiezer wil.

Volgens hem is in het gesprek wel weer vastgesteld dat PvdA, SP en GroenLinks veel gemeen hebben, maar hij vindt dat iedere partij moet proberen zoveel mogelijk stemmen te behalen om samen het "kabinet van Balkenende en Verdonk" te voorkomen.

Onontbeerlijk

Daarvoor is een grote PvdA onontbeerlijk, hield Bos maandag zijn achterban voor tijdens de slotavond van zijn verkiezingscampagne in Haarlem. "Voor iedereen die vindt dat het sterker en socialer moet zijn in Nederland is de keus duidelijk. Een kabinet Balkenende-Verdonk zal de verschillen en tegenstellingen tussen de mensen alleen maar verder vergroten."

Eindstation

Ook VVD-leider Mark Rutte benutte de laatste VVD-campagnebijeenkomst nog eens om flink uit te halen. Vooral het CDA moest het in Amsterdam ontgelden. "Een stem op het CDA is een sprong op een trein waarvan niemand weet wat het eindstation is", zei Rutte.

Hij hekelde opnieuw de opstelling van CDA-leider Jan Peter Balkenende, die weigert zich uit te spreken voor een voortzetting van de huidige coalitie van CDA en VVD. "Jan Peter is maar met één vraag bezig: hoe blijf ik premier. Hij mijdt elke keuze die kiezers kan kosten."

Gezinsbeleid

Balkenende sloeg maandagavond op een CDA-bijeenkomst in Lisse juist een verzoenende toon aan. Hij richtte zich op het jeugd- en gezinsbeleid. Dit van oudsher CDA-thema wordt volgens hem inmiddels ook opgepakt door andere partijen. "Laten we ondanks alle politieke verschillen kijken wat ons bindt", aldus Balkenende.

Hij stelde voor tijdens de eerste maanden van de nieuwe kabinetsperiode te komen met een plan van aanpak voor het gezinsbeleid. Daarin moet volgens hem de komst staan van centra voor jeugd en gezin in elke gemeente, het wegwerken van taalachterstanden en maatschappelijke stages voor jongeren.