EMSDETTEN - Een 18-jarige man heeft maandag zelfmoord gepleegd op een middelbare school in de Duitse stad Emsdetten, ongeveer 40 kilometer ten oosten van Enschede. Kort daarvoor had hij op het schoolplein en in het schoolgebouw met een vuurwapen om zich heen geschoten.

Bekijk video

De politie zei dat de schutter zeker vier scholieren en een conciërge verwondde. Verder liepen verscheidene agenten rookvergiftiging op. Geen van de gewonden is in levensgevaar.

Op het lichaam van de man zijn explosieven aangetroffen. Een leraar zei voor de Duitse zender WDR dat de schutter een oud-leerling van de school in Emsdetten in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen was. Hij zou uit wrok met het wapen de school zijn binnengegaan.

Gasmasker

Volgens ooggetuigen verscheen de man aan het begin van de ochtend tijdens de pauze op het schoolplein. Hij zou op het plein op een scholier hebben geschoten. Het Openbaar Ministerie in Münster liet weten dat de man was bewapend met twee geweren met een afgezaagde loop en een mes. Verder beschikte de schutter over een gasmasker.

Nadat de gewapende man op het schoolplein had geschoten, drong hij het schoolgebouw binnen en schoot hij daar om zich heen. Ook binnen verwondde de schutter enkele mensen. Een conciërge werd met een buikwond naar een ziekenhuis overgebracht.

De school werd na de eerste schoten in rap tempo ontruimd. Speciale eenheden van de politie omsingelden het gebouw. Volgens een leraar wisten de meeste scholieren het gebouw snel te verlaten. Het is onduidelijk of de man enige tijd scholieren in gijzeling heeft gehouden.

Toen de politie de school bestormde, was de man al dood. Het is niet duidelijk of de man zichzelf met geweerschoten heeft gedood of dat hij is omgekomen doordat hij de explosieven om zijn lichaam tot ontploffing heeft gebracht.

Verliezer

Woordvoerder Wolfgang Schweer van het Openbaar Ministerie in Münster zei dat de schutter zijn daad met een verklaring op internet had aangekondigd. Waarom hij precies wraakgevoelens koesterde, is niet bekendgemaakt. "Het enige wat mij intensief op school is bijgebracht, is dat ik een verliezer ben", aldus de verklaring van de man op internet. "Jullie hebben je vrolijk over mij gemaakt. Datzelfde heb ik nu met jullie gedaan. Alleen heb ik een heel ander soort humor. De achttienjarige eindigde zijn afscheidsbrief met de woorden: "Ik ben weg."