ROTTERDAM - Het spoor bij Rotterdam Centraal is maandag rond 14.00 uur weer vrijgegeven. Het treinverkeer lag sinds 10.00 uur plat, nadat een goederentrein en een lege passagierstrein met elkaar in botsing waren gekomen.

Bekijk video

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen kan weer in alle richtingen worden gereden, al rijden er tussen Rotterdam en Schiedam Centrum, Rotterdam en Dordrecht, Rotterdam en Leiden en Rotterdam en Gouda minder treinen. De reizigers lopen een kwartier tot een half uur vertraging op. Dat blijft waarschijnlijk de hele maandagavond zo.

De aanrijding tussen de twee treinen leidde tot een grote ravage in het verlengde van Spoor 14 van Rotterdam Centraal ter hoogte van de Statentunnel. De beide machinisten zijn ongedeerd gebleven. De goederentrein was geladen met containers met verschillende lading, zoals dozen whisky. Veel containers zijn zwaar beschadigd geraakt.

Het opruimen van de ravage neemt volgens spoorbeheerder ProRail nog vrijwel de hele maandag in beslag. Het herstel van de beschadigde infrastructuur zoals bovenleidingportalen, leidingen en rails duurt veel langer. ProRail rekent op zeker twee dagen. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.