HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft gevangenisstraffen tot vijf jaar opgelegd aan zeven verdachten die waren betrokken bij een schietpartij op een boerenerf in Hoofddorp. Bij dat incident op mei raakte een man gewond aan zijn been. Officier van justitie M. Teengs Gerritsen had celstraffen tot acht jaar geëist. De uitspraak werd maandag gedaan, maar dinsdag bekendgemaakt.

Achtergrond van de schietpartij was de afpersing van de Marokkaan M.B. uit Amsterdam voor 1 miljoen euro. Het ging vermoedelijk om drugsgelden.

De 51-jarige man werkte op het bedrijf waar de schietpartij plaatshad. Hij was bedreigd en vroeg een groep Joegoslaven hem te beschermen bij een ontmoeting met andere Marokkanen. De rechtbank veroordeelde B. tot vier jaar cel wegens poging tot moord in vereniging.

Vier Joegoslaven, de 27-jarige D.D, de 26-jarige G.B, de 27-jarige J.B. en de 28-jarige L.L. zijn veroordeeld voor poging tot moord in vereniging en verboden wapenbezit. Zij kregen respectievelijk drie, twee, vijf, en vier jaar celstraf.

De Marokkanen die B. afpersten, de 38-jarige M.K. en de 29-jarige C.B. uit Leiden, kregen respectievelijk 21 maanden waarvan zes voorwaardelijk en anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor afpersing en verboden wapenbezit.