AMSTERDAM - De leden van D66 moeten eens goed bij zichzelf te rade gaan of hun stijl van politiek bedrijven wel vruchtbaar is. Dat zegt premier en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende in een interview met NU.nl.

De premier blikt in het interview terug op de coalitie met VVD en D66. Hij spreekt tegen dat hij niet genoeg moeite heeft gedaan om D66 binnen het kabinet te houden. "Dat heeft niets met de feiten te maken. Wij kunnen er niks aan doen dat de PvdA de gekozen burgemeester torpedeerde in de Eerste Kamer", aldus Balkenende. De gekozen burgemeester kwam er niet en Thom de Graaff, minister van Bestuurlijke Vernieuwing, trad af.

"Toen kwam Uruzgan. Ik vond het heel gek dat ze pleitten voor het opblazen van het kabinet, terwijl er een brede meerderheid voor was." Ondanks dreigementen bleef D66 in het kabinet. Uiteindelijk stapte de partij toch op, vanwege de zaak Hirsi Ali.

Politieke stijl

"Men had op een gegeven moment in het kamerdebat politieke conclusies kunnen trekken. De minister nam de moties van de kamer over, maar vervolgens zegt D66 alsnog: of mevrouw Verdonk eruit, of wij stappen uit het kabinet. Dat is blijkbaar de politieke stijl van D66. Ik geloof niet dat ze er beter van worden, maar wees dan wat voorzichtig met kritiek op anderen", aldus de premier.

Was D66 achteraf bezien wel volwassen genoeg om mee samen te werken? "Dat zijn vragen die D66 echt aan zichzelf moet stellen", zegt Balkenende. "We zien hoe D66 er voor staat, met 0, 1, 2 zetels in de peilingen. Dan moet je bij jezelf te rade gaan, hebben we de juiste keuzes gemaakt."

Leiderschap

Voormalig D66-leider Boris Dittrich zei in oktober in Vrij Nederland dat Balkenende leiderschap mist en slecht communiceert. Ook andere politici uitten kritiek op de premier. "Vrij Nederland heeft vorig jaar gezegd dat het kabinet weg moest. Dat vonden redacteuren. Dat was een redactioneel beleid", aldus Balkenende. "Je moet mij gewoon beoordelen op de resultaten. Dat zou het eerlijkste zijn."