UTRECHT - Treinreizigers hebben maandag voor het eerst deze herfst last van gladde sporen. Door het regenachtige en winderige weer zijn de sporen nat en liggen er blaadjes op de rails. Volgens spoorbeheerder ProRail kampen treinreizigers maandag met vertragingen van een kwartier tot een half uur.

Volgens een woordvoerder gaat het voornamelijk om problemen bij Amersfoort en Arnhem. "Dat zijn bosrijke gebieden, waar veel bladeren op de rails dwarrelen", aldus de zegsman.

De blaadjes veroorzaken vertragingen tussen Amsterdam en Amersfoort, tussen Utrecht en Arnhem, tussen Roosendaal en Vlissingen en tussen Utrecht en Zwolle. Op deze trajecten moeten reizigers rekening houden met een vertraging van 15 tot 30 minuten.

Rails

De Nederlandse Spoorwegen hebben zich dit keer extra voorbereid op de jaarlijkse problemen met gladheid. Voorheen brachten speciale werktreinen in de nachtelijke uren een middel aan op de rails om deze stroef te maken. Sinds september brengen treinen tijdens gewone ritten het antiglijmiddel aan.

Reservewielen

Ook liggen er reservewielen klaar. De afgelopen jaren investeerde de NS 17 miljoen euro in vooral vernieuwing van het Anti Blokkeer Systeem (ABS) van ongeveer 1500 rijtuigen. Als de wielen van de treinen beschadigd raken, staan er dag en nacht speciale 'kuilenwielenbanken' klaar voor een snelle reparatie.