AMSTERDAM - Het ministerie van Buitenlandse Zaken vreest gewelddadige protesten in moslimlanden, vanwege het boerkaverbod dat minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) wil instellen. Dat staat in een interne memo van het ministerie, schrijft het AD maandag.

Met het verbod is het niet toegestaan om gezichtsbedekkende kleding in openbare ruimtes te dragen. Onder meer boerka, integraalhelm en bivakmuts worden verboden. Maleisië heeft het verbod zondag veroordeeld en spreekt van discriminatie. Volgens de memo is in het huidige klimaat een heftige reactie te verwachten.

Memo

De interne memo zou zijn geschreven naar aanleiding van de rellen die ontstonden na publicatie in Denemarken van spotprenten over de profeet Mohammed, begin dit jaar. Bij demonstraties vielen enkele doden. Ook werden westerse ambassades aangevallen.

Er wordt in het stuk ook gesproken over de risico's die een vervolg op de film Submission van oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali oplevert. De film werd in 2004 gemaakt door Hirsi Ali en de vermoorde cineast Theo van Gogh en gaat over de positie van vrouwen binnen de islam.