DEN HAAG - De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil het debat over de vermeende misdragingen van Nederlandse militairen tegenover gevangenen in Irak donderdag voeren, een dag na de verkiezingen. "Daar zet ik op in", zei PvdA-Kamerlid Frans Timmermans maandagochtend vroeg.

Timmermans wil daarmee voorkomen dat de discussie wordt belast door verwijten van de regeringspartijen CDA en VVD dat de PvdA electorale munt wil slaan uit de affaire. Dat zou het geval kunnen zijn als het debat nog voor de verkiezingen van woensdag wordt gevoerd.

Verwijten

"De kwestie is te ernstig om een debat te belasten met dat soort verwijten", aldus Timmermans desgevraagd. "Wij willen het debat precies doen. Dat is ook belangrijk voor de veiligheid van de Nederlandse militairen die momenteel in Afghanistan zijn."

Leden van de Kamercommissies voor Defensie en Buitenlandse Zaken onderbreken maandagmorgen het verkiezingsreces om te praten over het houden van een debat over de kwestie, die de positie van VVD-minister Henk Kamp van Defensie in gevaar kan brengen.

De PvdA wil in ieder geval dat het debat deze week plaatsvindt. Ook SP en GroenLinks sturen hier op aan.