SITTARD - Een tbs'er die zaterdag in Sittard aan zijn twee begeleiders wist te ontsnappen, is zondagmiddag in diezelfde plaats aangehouden door de politie. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laten weten. De man, de 53-jarige Herman Marinus Hilhorst, werd om 17.15 uur door Limburgse agenten aangehouden toen hij op de openbare weg liep.

De man wist zaterdag tijdens een familiebezoek in Sittard aan zijn twee begeleiders te ontsnappen. Hij is veroordeeld voor onder meer een aantal brandstichtingen. De politie gaf zondag een opsporingsbericht uit omdat zij meende dat de kans bestond dat hij zich hier weer schuldig aan zou maken.

Agenten van het korps Limburg Zuid zagen de man aan het eind van de middag over de Parallelweg in Sittard lopen. Nadat ze hem hadden aangesproken, liet hij zich volgens de politie zonder problemen aanhouden.

Volgens een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zit Hilhorst tien jaar in een tbs-kliniek en is hij destijds veroordeeld tot een jaar celstraf en tbs. De man wordt behandeld in de Oostvaarderskliniek in Utrecht, een van de drie rijks tbs-klinieken.

Alle tbs-verloven in de twee vestigingen van de Oostvaarderskliniek, in Utrecht en Amsterdam, zijn voor onbepaalde tijd stopgezet, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie zondag weten. Omdat ontsnapping geen strafbaar feit is, wordt de man volgens de woordvoerder van het OM weer gewoon teruggebracht naar de kliniek.

Muller

Het was de tweede tbs-ontsnapping binnen een paar dagen. Woensdag ontsnapte de tbs'er Hendrik Muller tijdens een bezoek aan een begraafplaats in Heerlen aan het toezicht van zijn begeleiders. Hij zat vast in de particuliere tbs-instelling De Kijvelanden in Poortugaal. Muller is nog steeds spoorloos.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie benadrukt dat het aantal onttrekkingen van tbs'ers de afgelopen jaren is afgenomen. In 2004 ging het om 102 gevallen, vorig jaar om 73 en dit jaar ligt het aantal ontsnappingen tot nu toe lager dan vorig jaar rond deze tijd.