KLAZIENAVEEN - De politie heeft twee inwoners uit Klazienaveen aangehouden die ervan worden verdacht in de nacht van zaterdag op zondag twee ambulancemedewerkers te hebben mishandeld en bedreigd. Dat meldde de poltie zondag. Het gaat om een 15-jarige jongen en een 21-jarige man.

De twee medewerkers van UMCG Ambulancezorg gaven in een woning in de Drentse gemeente medische zorg aan een onwel geworden 24-jarige man. De twee verdachten bevonden zich ook in het huis. Zij bedreigden de hulpverleners en schopten en sloegen hen. Ook werd de ambulance beschadigd.

Door de hulpverleners gealarmeerde agenten zagen hoe de ambulancemedewerkers achterna gezeten werden door de twee mannen. Zij overmeesterden de verdachten en namen hen mee naar het bureau.

Aangifte

Tijdens de aanhouding gedroegen de verdachten zich agressief tegenover de politie. De agenten doen aangifte van belediging en bedreiging. Het ambulancepersoneel is na aanhouding van de beide mannen teruggekeerd in de woning om zorg te verlenen aan het slachtoffer.

Koos Reumer, directeur van Ambulancezorg Nederland, vindt dit incident ontoelaatbaar en onbegrijpelijk. "Het is het zoveelste incident in Nederland. Het moet nu duidelijk worden dat we dit niet tolereren."

Begin oktober kwam ambulancepersoneel in Vlaardingen eveneens in een bedreigende situatie terecht. De medewerkers durfden toen geen zorg te verlenen aan een slachtoffer omdat hij werd omgeven door een woedende menigte.

Actieplan

Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken ontwikkelde vervolgens een actieplan om geweld en agressie tegen mensen met een publieke taak terug te dringen. Een van de maatregelen is dat het Openbaar Ministerie een twee keer zo hoge straf gaat eisen tegen mensen die geweld gebruiken tegen hulpverleners en andere publieke dienstverleners. Ook zullen de kosten van letsel en schade altijd worden verhaald op de daders.

Reumer hoopt dat het tweetal snel wordt veroordeeld en zware straffen krijgt. "We moeten een voorbeeld stellen. Ik vertrouw er op dat dit ook gebeurt."