SITTARD - Opnieuw is er in Limburg een gevaarlijke tbs'er ontsnapt. Dit meldde de politie zondag. De 53-jarige Herman Marinus Hilhorst wist zaterdag tijdens een familiebezoek in Sittard aan zijn twee begeleiders te ontsnappen.

Hij is veroordeeld voor onder meer een aantal brandstichtingen. De kans bestaat dat hij zich hier weer schuldig aan zal maken, aldus de politie in een opsporingsbericht.

Volgens een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zat Hilhorst inmiddels tien jaar in een tbs-kliniek en is hij destijds veroordeeld tot een jaar celstraf en tbs. De man werd behandeld in de Oostvaarderskliniek in Utrecht, een van de drie rijks tbs-klinieken. Justitie hoopt met tips van het publiek Hilhorst snel te kunnen opsporen.

Alle tbs-verloven in de twee vestigingen van de Oostvaarderskliniek, in Utrecht en Amsterdam, zijn voor onbepaalde tijd stopgezet, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie zondag weten. Eerst moet duidelijk worden wat er precies is gebeurd.

Heerlen

Het is de tweede tbs-ontsnapping binnen een paar dagen. Woensdag ontsnapte de tbs'er Hendrik Muller tijdens een bezoek aan een begraafplaats in Heerlen aan het toezicht van zijn begeleiders. Hij zat vast in de particuliere tbs-instelling De Kijvelanden in Poortugaal. Ook in dit geval verspreidde de politie een opsporingsbericht. Muller is nog steeds spoorloos.

Nadat in oktober ook al een andere patiënt van De Kijvelanden de benen had genomen tijdens een begeleid verlof, besloot de directie van de inrichting na de ontsnapping van Muller alle verloven van tbs'ers voor onbepaalde tijd in te trekken.

Deze maatregel is niet ingevoerd voor de Oostvaarderskliniek, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Hij benadrukt dat het aantal onttrekkingen van tbs'ers de afgelopen jaren is afgenomen. In 2004 ging het om 101 gevallen, vorig jaar om 73 en dit jaar ligt het aantal ontsnappingen tot nu toe lager dan vorig jaar om deze tijd.