HILVERSUM - PvdA-lijsttrekker Wouter Bos spreekt maandag met de lijsttrekkers van GroenLinks en de SP over de mogelijkheden van een linkse coalitie na de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag. Dat heeft hij zondag in het tv-programma Buitenhof gezegd.

Oorspronkelijk was het idee dat Bos zondag zou gaan eten met Femke Halsema (GroenLinks) en Jan Marijnissen (SP), maar door de drukte van de campagne zal de ontmoeting zich volgens de PvdA-lijsttrekker vermoedelijk beperken tot een gesprek bij een kop koffie.

Bos heeft de laatste dagen uitdrukkelijk gewezen op samenwerking van de PvdA met de twee andere linkse partijen als alternatief voor een regeringscoalitie met het CDA. De SP en GroenLinks zijn beide groot voorstander van linkse samenwerking.

CDA

Bos blijft echter ook de deur naar het CDA openhouden. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Leiden riep hij de 'sociale' CDA-stemmers zelfs op deze keer op de PvdA te stemmen. "Laten we na het economisch herstel nu ook het sociale herstel mogelijk maken. Stem PvdA om een kabinet Balkenende-Verdonk onmogelijk te maken."

Markt

Premier Jan Peter Balkenende, lijsttrekker van het CDA, waarschuwde zaterdag voor een linkse coalitie. Hij vreest dat het samenwerkingsverband van PvdA, SP en GroenLinks wel oog zal hebben voor de collectieve sector, maar de marktsector zal "veronachtzamen". Ook is Balkenende bang dat de maatregelen van het huidige kabinet om tot een beter veiligheids- en vreemdelingenbeleid te komen ongedaan worden gemaakt.

Halsema diende de premier zondag van repliek. Zij schetste hem in een open brief de hoofdlijnen van een mogelijk akkoord tussen de linkse partijen over een kabinet, dat zij als een 'Linkse Lente' omschrijft. Zo'n kabinet zal onder meer streven naar een duurzame en gezonde economie, waarin niet de hoogste economische groei, maar een zo groot mogelijke participatie van de bevolking vooropstaat.

Voorts zal zo'n kabinet miljarden investeren in het onderwijs en de Nederlanders de zorg bieden die zij nodig hebben. Andere punten die Halsema noemt, zijn een eerlijk inkomensbeleid, een integratiebeleid waarbij iedereen, ongeacht afkomst en geloof, de kans krijgt in de maatschappij te participeren en een Europese Unie waarin mens en milieu voorrang hebben.