AMSTERDAM - "Er is geen doofpotcultuur. Mensen doen hun stinkende best. Er gaat weleens wat mis, maar dat melden we". Dat zei Dick Berlijn, Commandant der Strijdkrachten zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Berlijn ging in op de manier waarop de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vijftien Irakezen behandelde. Hij gaf aan dat na dit incident in 2003 de instructies zijn aangepast.

Hoewel het Openbaar Ministerie geen reden zag voor een strafrechtelijk onderzoek, was het volgens hem wel van belang "een aantal zaken te verduidelijken". Dat gebeurde in een protocol "waarin werd aangegeven wat wel en niet mag".

Ruis

Berlijn zei niet te weten hoelang de vijftien Irakezen in 2003 zijn verhoord. Wel gaf hij aan dat er een "soort achtergrondruis is geproduceerd om te voorkomen dat ze met elkaar in gesprek gingen". Ook kregen de mannen een geblindeerde skibril op en is er met water gegooid.

Minister Henk Kamp (Defensie) kondigde vrijdag aan dat een onafhankelijke commissie de kwestie gaat onderzoeken. D66 en PvdA willen maandag een spoeddebat. Of de Tweede Kamer het verkiezingsreces moet onderbreken voor het spoeddebat wordt maandag pas duidelijk na een procedurevergadering van de commissies van Defensie en Buitenlandse Zaken.