DE BILT - De herfst is de warmste in zeker drie eeuwen. Dat meldt het KNMI zondag. Het oude record van gemiddeld 12 graden uit 2005 is met zo'n anderhalve graad gebroken. Het KNMI zegt verrast te zijn door de vele recente warmterecords. Ook juli en september waren uitzonderlijk warm.

Bekijk video

Het KNMI verwacht dat de gemiddelde temperatuur in de herfstmaanden september, oktober en november uitkomst op 13,2 tot 13,5 graden Celsius. In 2005 was dat 12 graden. De verbetering van een record met meer dan een graad komt zelden voor, aldus een woordvoerder.

Het KNMI noemt drie oorzaken voor de uitzonderlijk warme herfst dit jaar. De opwarming van de aarde, de zuidenwind die bijna het hele seizoen zachte lucht onze kant uit blies en het na-ijleffect van de uitzonderlijk warme zomer. Juli was wat gemiddelde temperatuur betreft de warmste in drie eeuwen. De Noordzee was mede daardoor in september nog veel warmer dan normaal in die maand.

Alle seizoenen zijn vooral de laatste decennia warmer geworden, maar de temperatuurstijging in de herfst was tot de millenniumwisseling minder groot dan in de andere jaargetijden. Sinds het jaar 2000 is ook de herfst duidelijk warmer geworden. De precieze oorzaak daarvan is nog onduidelijk en onderwerp van studie.