AMSTERDAM - De Amsterdamse politie wil mogelijk kentekens van auto's op snelwegen rondom de hoofdstad met camera's scannen. Daardoor wil ze gestolen wagens of wegens een andere misdaad geregistreerde auto's uit de stad weren. Dat bevestigde een politiewoordvoerster dinsdag.

Op welke manier en wanneer de controles worden ingevoerd is nog niet bekend. Momenteel onderzoekt een speciale werkgroep de mogelijkheden. De politie wil de zogenoemde poortwachterfunctie van vroeger terughalen. "Nu Europa steeds toegankelijker wordt, vervagen de grenzen. Vroeger controleerden poortwachters bij de steden en de douane de mensen. Iedereen kan nu zo de stad in en rondom Amsterdam liggen veel grote snelwegen", zegt de woordvoerster.

Volgens haar moet het gevoel van onveiligheid onder de mensen verdwijnen. Op dit moment is er in Amsterdam al een wijkteam van tweehonderd man dat kentekens controleert. "Maar dat kan nog structureler op belangrijke knooppunten." Aantasting van de privacy vindt de woordvoerster een beetje ver gezocht. "We kunnen nu ook al tijdens het surveilleren kentekens natrekken en bij de tankstations worden auto's ook al met camera's geregistreerd."