BAGDAD - Door een serie aanslagen in Irak zijn zondag in totaal zeker vijftig mensen om het leven gekomen. In de stad Hilla werden zeker 22 mensen gedood toen een zelfmoordenaar met een voertuig vol explosieven op een groep bouwvakkers inreed, meldde de politie.

Bekijk video

De dagloners stonden op een centrale plek in de stad te wachten om ingehuurd te worden. Zo'n vijftig personen raakten gewond.

Hilla, met een overwegend sjiitische bevolking, ligt circa 100 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. In febuari 2005 vond daar een van de grootste aanslagen plaats met 125 doden.

Busstation

Bagdad werd zondag opgeschrikt door drie vrijwel gelijktijdige bomexplosies bij een busstation in het oostelijke sjiitische deel van de Iraakse hoofdstad. Zeker tien mensen kwamen om en er vielen 45 gewonden, meldden bronnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In de buurt van het noordelijker gelegen Baquba schoten gewapende mannen zeker acht landarbeiders dood die in een minibus zaten. Twee inzittenden raakten gewond.

In de stad Hawijah, nasbij Kirkuk, werden zeker drie kinderen gedood toen ze op straat een pop oppakten die vol springstof bleek te zitten. Ooggetuigen zagen dat het speeltje explodeerde, nadat de kinderen het hadden opgepakt. Op diverse plaatsen in Irak werden nog eens zeven mensen gedood.