ROTTERDAM - Bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft zondagochtend een grote brand gewoed. De brand ontstond rond 06.30 uur in een leegstaande vleugel waar een generator voor het opwekken van elektriciteit staat. Bij de brand raakte niemand gewond, zo liet een woordvoerder van de politie weten.

Bekijk video


Foto: Ruud van Lieshout | De brand was vrij snel onder controle

De brand was vrij snel onder controle. Maar vanwege de hevige rookontwikkeling werden uit voorzorg tachtig patiënten naar een ander deel van het ziekenhuis gebracht, onder wie twintig patiënten van de afdeling intensieve zorg.


Foto: Ruud van Lieshout | Omdat er groot alarm was gegeven kwamen ambulances uit verschillende regio's

Op andere afdelingen mochten patiënten enige tijd hun kamers niet verlaten. De brandweer heeft metingen verricht waaruit bleek dat bij de brand geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. De brand ontstond in een generator die in een gebouw van het voormalige Dijkzigt-ziekenhuis staat. Omdat groot alarm was gegeven, kwamen diverse ambulances uit de regio's Dordrecht, Den Haag en Leiden naar het Erasmus MC.

De ambulances stonden nog lange tijd op de Westzeedijk waar ze voor alle zekerheid achter de hand werden gehouden, voor het geval er toch patiënten moesten worden geëvacueerd. Maar dat bleek uiteindelijk niet het geval.

Het Erasmus MC is tijdens het bluswerk op noodstroom over gegaan. Een deel van het ziekenhuis draaide hier zondagavond nog steeds op. Om alle risico's van uitval van deze noodvoorziening uit te sluiten, wordt dit deel van het ziekenhuis zo min mogelijk gebruikt.

Wegens de situatie heeft Dijzigt het operatieschema voor maandag en dinsdag aangepast. De strikt noodzakelijke operaties gaan in ieder geval gewoon door. Naar verwachting zal de stroomvoorziening maandagmiddag weer op orde zijn.