NEW YORK - Veel vrouwen in Afghanistan hebben nog weinig profijt van de val van de fundamentalistische Taliban eind vorig jaar. In sommige streken, zoals het gebied rond de stad Herat, worden hun rechten steeds meer genegeerd. Dat constateert de Amerikaanse organisatie voor de mensenrechten Human Rights Watch in een dinsdag verschenen rapport.

"Veel mensen buiten Afghanistan denken dat Afghaanse vrouwen en meisjes weer dezelfde rechten als mannen hebben", zegt Zama Coursen-Neff, medeopsteller van het rapport. "Dat is niet waar. Vrouwen en meisjes worden in heel Afghanistan nog steeds misbruikt, lastiggevallen en bedreigd, vaak door militairen en regeringsfunctionarissen."

Een groot deel van het rapport is gewijd aan de situatie in Herat, in het westen van Afghanistan. Daar dwingt gouverneur Ismail Khan, die aanzienlijke militaire en financiële steun van de Amerikanen heeft gekregen, in strijd met wat hijzelf beweert vrouwen weer gekleed te gaan in de bijna alles bedekkende burka, meldt Human Rights Watch. Ook moeten zij in een ziekenhuis 'kuisheidscontroles' ondergaan.

"Ismail Khan heeft een sfeer geschapen waarin regeringsfunctionarissen en particulieren denken dat zij het recht hebben elk aspect van het leven van vrouwen te controleren: hoe zij zich kleden, hoe zij zich door de stad begeven, wat zij zeggen", aldus Coursen-Neff.

Bovendien heeft Khan slechts enkele banen voor vrouwen opengesteld en heeft hij hen opgeroepen niet met buitenlandse groepen samen te werken. Zeker één vrouw is in de gevangenis beland, omdat zij met mannelijke werknemers van een buitenlandse organisatie samenwerkte. "Alleen de deuren van de scholen staan open. Al het andere is beperkt", zegt een vrouw uit Herat in het rapport.

Human Rights Watch beveelt de Amerikaanse en andere regeringen aan de militaire steun aan plaatselijke leiders als Ismail Khan te staken en alle hulp via de regering in Kabul te laten verlopen. In november publiceerde de Amerikaanse organisatie ook een rapport over Herat. Daarin werd Ismail Khan beschuldigd van wreedheden tegen politieke tegenstanders en leden van minderheden.