DRACHTEN - Premier Jan Peter Balkenende heeft te weinig visie. Dat zei VVD-lijsttrekker Mark Rutte zaterdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Drachten. Rutte stelt dat de CDA-lijsttrekker met zijn partij stilstand predikt. Ook zei hij tussen de regels door dat Balkenende de PvdA als coalitiepartner uit moet sluiten.

Volgens Rutte straalt Balkenende geen ambitie uit. "Rustig aan, dan breek het lijntje niet", zo omschrijft Rutte de premier. De VVD-leider vindt echter stilstand achteruitgang.

Voor een publiek met VVD-prominenten als Rita Verdonk, Gerrit Zalm, Ivo Opstelten, Hans Hoogervorst en Pieter Winsemius, haalde Rutte flink uit naar links. Hij noemde het "ronduit ongepast" dat zijn partijgenoot en minister van Defensie Henk Kamp door de PvdA, SP en GroenLinks onder vuur wordt genomen over de vermeende martelingen door Nederlandse militairen in Irak.

Volgens Rutte is het trekken van conclusies voor een onderzoek naar de vermeende martelingen is afgerond ingegeven door electorale motieven. Kamp was overigens afwezig in de Friese plaats vanwege een optreden in een tv-programma.

Verdonk

De VVD-lijsttrekker brak in zijn rede een lans voor het immigratiebeleid van zijn partijgenoot minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) dat volgens hem niet aan andere partijen besteed lijkt. Hij wees er verder op dat Balkenende een generaal pardon voor asielzoekers weigert een breekpunt te noemen in de komende formatiebesprekingen. "Maar wij weten waar een generaal pardon toe leidt. Het heeft een enorme aanzuigende werking en het biedt valse hoop."

Rutte benadrukte dat een stem op de kleine rechtse partijen een verloren stem is. Hij vindt dat alleen als zijn partij groot genoeg is de Nederlandse grens voor gelukszoekers dicht blijft.