CARACAS - De oppositie in Venezuela heeft haar acties tegen president Hugo Chávez opgevoerd. Betogers blokkeerden maandag straten in de hoofdstad Caracas en raakten slaags met aanhangers van de president. Op verscheidene plaatsen in de stad dreven eenheden van de oproerpolitie mensenmenigten uiteen met traangas.

Oproepen van de oppositie om zijn ontslag in te dienen, heeft Chávez naast zich neergelegd. Op zondag verklaarde de president in zijn wekelijkse radiotoespraak 'Alo Presidente' er niet over te peinzen nu af te treden of vervroegde verkiezingen uit te schrijven. "Druk van een groep managers, coupplegers dwingt mij er niet uit. Ik ben hier door de wil van de overgrote meerderheid van de Venezolanen", aldus Chávez.

De stakingen tegen Chávez in de cruciale olie-industrie zijn volgens de machtige Venezolaanse strijdkrachten "een sabotageactie". In een op de televisie uitgezonden verklaring veroordeelt de legertop "acties die indruisen tegen de grondwet, de democratie, het functioneren van de staat en het welbevinden van de bevolking". Chávez schakelde eerder al het leger in om de oliesector te beschermen.