HANOI - Zuid-Korea voelt niets voor volledige deelname aan het bewakingsprogramma tegen het communistische Noord-Korea. De Amerikaanse president George Bush is er zaterdag niet in geslaagd Seoul tot een grotere rol bij het Amerikaanse veiligheidsinitiatief PSI te bewegen.

Zuid-Korea ondersteunt wel de principes en het doel van het programma tegen de verspreiding van massavernietigingswapens, benadrukte de Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyan na een gesprek met Bush in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Beide presidenten nemen daar dit weekeinde deel aan de top van de organisatie van staten die aan de Grote Oceaan liggen (APEC).

Met PSI willen de Verenigde Staten en andere landen het transport van illegale wapens verhinderen door schepen te controleren en goederen in beslag te nemen. Zuid-Korea wil uitsluitend waarnemer blijven om het regime in Pyongyang niet te provoceren.

Canada

Canada zei een gezant naar Pyongyang te zullen sturen met een "krachtige boodschap'' om de patstelling over het kernprogramma van Noord-Korea te doorbreken. Het internationaal overleg over het kernwapenprogramma wordt vermoedelijk volgende maand hervat, nadat het een jaar geleden was afgebroken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, riep Noord-Korea en Birma (Myanmar) op het voorbeeld van het communistische Vietnam te volgen en hun grenzen te openen.

"Niets is beter voor uw bevolking dan de deuren te openen voor de internationale gemeenschap en een nieuwe weg van vrede en welvaart in te slaan'', zei Rice. De Verenigde Staten voerden in de jaren zestig en zeventig oorlog tegen het communistische Noord-Vietnam. Tegenwoordig zijn de VS de belangrijkste handelspartner van Vietnam.