PUTTEN - Minister Henk Kamp van Defensie vindt dat de linkse oppositie te snel conclusies heeft getrokken over het gedrag van Nederlandse militairen in Irak. Hij zei zaterdag hierover 'geschokt' te zijn.

Kamp verwees in dat verband onder meer naar uitspraken van PvdA-leider Wouter Bos. Die suggereerde vrijdag dat er feiten in de doofpot zouden zijn gestopt. Kamp hekelde die suggestie. Van een doofpot is volgens hem geen sprake. De VVD-bewindsman was zaterdag op verkiezingscampagne, onder meer in Putten.

Premier Balkenende zei zaterdag tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst in Tilburg dat Bos "wel heel erg grote woorden heeft gebruikt.'' Dat Bos tot vrijdag niet op de hoogte was van het voorval, vindt Balkenende niet vreemd, omdat er geen sprake is geweest van strafbare feiten.

PvdA, GroenLinks en SP drongen vrijdag aan op een parlementair onderzoek. Het kabinet had op dat moment nog niet gereageerd op de berichten dat Nederlandse militairen in 2003 bij verhoren van gevangenen in Irak over de schreef zijn gegaan.

Kamp bekritiseerde ook de berichtgeving in de media. In een aantal gevallen werd zonder meer gesproken over martelingen, zonder dat dit was gebaseerd op feiten.

Het kabinet kondigde vrijdagavond de instelling aan van een onafhankelijke commissie die de gang van zaken gaat onderzoeken.

Het Openbaar Ministerie (OM) was destijds door de marechaussee geïnformeerd over mogelijke misdragingen van Nederlandse militairen. Het OM zag geen aanleiding tot een strafrechtelijk onderzoek, liet een woordvoerder vrijdagavond weten.