DEN HAAG - Voor aanvang had presentator Philip Freriks het al gezegd. "Zo vlak na vrijdag de dertiende gaan wij voor de dertiende keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal opnemen en daarvoor gebruiken we de dertiende herziene uitgave van het Groene Boekje. Maar we tarten het noodlot en gaan van dertien een geluksgetal maken." Zijn woorden kwamen uit. Voor het eerst in de geschiedenis van het programma behaalde een deelnemer nul fouten. Geheel volgens traditie was het wel een Vlaming die er met de eer vandoor ging. Guy De Kort uit Turnhout kon de primeur op zijn naam schrijven. Alle deelnemers maakten samen in totaal 1447 fouten. Vorig jaar lag dat aantal op 1736.

Ook bij de prominenten gooiden de Vlamingen hoge ogen. De Belgische schrijver Christophe Vekeman maakte tien fouten, terwijl TerZake-presentatrice Phara De Aguirre op de tweede plaats eindigde met veertien missers. Zij moest die plaats delen met de Nederlandse detectiveschrijver René Appel.

Opluchting

Voor de TerZake-presentatrice (actualiteitenprogramma) was de hoge score een echte opluchting. "Ik durf mijn collega's zeker onder ogen te komen. Twee deden eerder mee aan het dictee en ik weet dat ik het in elk geval beter heb gedaan dan één van hen. Een andere collega durft niet mee te doen. Wij werken veel met teksten, maar die komen niet in beeld. Voila, dan word je vanzelf wat nonchalanter."

Wiedeweerga

De Aguirre vond dat er woorden werden gebruikt die in Vlaanderen niet bekend zijn. "Zo had ik nog nooit van wiedeweerga gehoord. Dat staat niet in het Groene Boekje." Ook Katja Schuurman stoorde zich daaraan. "Gecapitonneerde, dat woord ken ik echt niet." De actrice/presentatrice behaalde 31 fouten en daar was ze tevreden mee. "Zonder chagrijnig te zijn ga ik hierna door naar een verjaardagsfeestje. Ik heb zoveel mogelijk woorden uit het Groene Boekje geleerd, al vraag ik me af waarom ze dat een boekje noemen. Het is zo dik, het lijkt wel een bijbel. Maar alle spelregels leren had ook geen zin. Er zijn zoveel uitzonderingen op de regels dat je maar beter woorden in je hoofd kan prenten."

'Telefoon!'

Het dictee had als titel 'Telefoon!' en ging over het mobiel bellen op plekken waar dat ergerlijk is. "Decennialang was de telefoon een zegen; nu echter fronsen niet weinigen de wenkbrauwen wanneer ze kantje boord het vege lijf redden na weer eens te zijn gebruuskeerd door een druk pratende automobilist, die strijk-en-zet beweert dat hij ondanks dat frenetieke gebel veilig rijdt", was een zin uit het dictee.

Verela houdt van taal

LPF-Tweede-Kamerlid Varela (29 fouten) houdt van taal. "Politici spelen met taal, ze doen niet anders. Maar van 'efemere' had ik nog nooit gehoord." Volgens de LPF'er moet niemand bang zijn om fouten te maken. "Die maak je toch wel. Als je ze maar niet herhaalt."