WASHINGTON - Irak krijgt geen tweede kans om mogelijk omissies in het 'wapenrapport' te herstellen. Dit heeft de woordvoerder van het Witte Huis maandag gezegd. Irak diende afgelopen week, zoals de jongste VN-resolutie beveelt, een inventaris in van het eigen wapenprogramma.

Witte Huis-woordvoerder Fleischer liet weten dat de Verenigde Naties eerder duidelijk hebben laten weten dat het "de laatste kans zou zijn voor Irak om de wereld complete en accurate informatie te geven over zijn massavernietigingswapens". Op de vraag of Irak een tweede kans zou krijgen, antwoordde Fleischer dat ze er "al zestien hebben gehad".

VS: 'Gaten in rapport'

Amerikaanse veiligheidsexperts concludeerden vrijdag al dat er 'gaten' in het rapport stonden. Minister van Buitenlandse Zaken Powell leek die lezing maandag te bevestigen. "We hebben vanaf het begin gezegd dat we het met scepsis zouden ontvangen en de informatie die ik tot dusverre heb gekregen, is dat die scepsis gefundeerd is. Er zijn problemen met de verklaring (van Irak)", aldus de bewindsman. Volgens Powell zal Washington niet eerder dan eind deze week tot een slotconclusie komen over de 12.000 pagina's tellende Iraakse rapportage.

'Ernstige consequenties'

De VN-resolutie dreigt met "ernstige consequenties" als Irak niet volledig gehoor geeft aan de VN-eisen. Het is nog onduidelijk of de opmerkingen van Fleischer nu betekenen dat de VS van mening is dat Irak in overtreding is van de VN-resolutie.