DEN HAAG - Voor het eerst in twee weken weet de PvdA weer afstand te nemen van de SP in de peiling van Maurice de Hond. Vergeleken met de peiling van donderdag groeit het gat tussen de linkse partijen met vier zetels naar negen.

De PvdA zou op 35 zetels in de Tweede Kamer komen, als er vrijdag verkiezingen zouden zijn, twee meer dan donderdag, maar nog zeven minder dan bij de laatste verkiezingen. De SP levert vergeleken met donderdag juist twee zetels in en komt op 26 zetels (negen bij de verkiezingen in 2003).

Premier

De Hond vroeg ook naar de meest populaire premierskandidaat. Ook in deze poll richtte de PvdA zich iets op: het gat tussen PvdA-leider Wouter Bos (44 procent) en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende (51 procent) werd kleiner.

Bij De Hond blijft het CDA vergeleken met donderdag op 42 zetels staan, twee minder dan de partij nu in de Kamer heeft. Volgens deze peiling zouden PvdA en CDA met 77 zetels een nipte Kamermeerderheid hebben. De VVD stijgt van 21 naar 22 zetels, nog altijd zes minder dan bij de laatste verkiezingen.

GroenLinks blijft met zes zetels op een verlies van twee staan vergeleken met de huidige fractie in de Tweede Kamer, D66 staat nog steeds op twee (tegenover zes nu), de ChristenUnie daalt van acht naar zeven, maar wint nog altijd vergeleken met de driekoppige fractie.

De SGP staat constant op twee, net zoveel als de partij nu in de Kamer heeft. De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders blijft op vijf zetels staan en ook de Partij voor de Dieren maakt nog steeds kans om met een zetel in de Kamer te komen.

Onder VVD-stemmers blijkt de nummer 2 op de lijst Rita Verdonk (40 procent) populairder dan lijsttrekker Mark Rutte (30 procent).

Als Verdonk lijsttrekker zou zijn geweest, dan zou de VVD vier à vijf zetels meer hebben gehad. Veel van de huidige VVD-stemmers zouden dan weliswaar weglopen (20 procent), maar dat verlies zou worden goedgemaakt door de toestroom van andere partijen. Dat zou het CDA bijvoorbeeld twee zetels in de peiling kosten.