RIJSWIJK - In de drie noordelijke provincies hebben maandag veel mensen botbreuken en andere verwondingen opgelopen door de gladheid. Ook moesten tientallen automobilisten contact opnemen met hun verzekering nadat ze hun wagen niet in bedwang konden houden of werden aangereden.

In Groningen, Friesland en Drenthe deden zich vele tientallen verkeersongevallen voor. Het gevolg was veel blikschade. Op straat gleden ook veel voetgangers en fietsers uit, met nogal wat botbreuken en andere verwondingen tot gevolg. Fietspaden en lokale wegen veranderden in ijsbanen.

Veel mensen gevallen

In Friesland werden de ziekenhuizen maandag overspoeld met mensen die waren gevallen. Enkele instellingen moesten extra personeel inzetten om lange wachttijden te voorkomen. Bij enkele aanrijdingen waren strooiwagens betrokken, die in een slip terechtkwamen. Scholieren van enkele scholen hadden geluk: in verband met gladheid hoefden ze niet naar school.

Geen post in het Noorden

De ijzel leverde verder vooral veel ongemakken op. TPG-Post kon bijvoorbeeld geen postbezorging in Groningen, Friesland en Drenthe garanderen. Het bedrijf zorgde er wel voor dat de brievenbussen in het gebied werden geleegd. In sommige gemeenten is het huisvuil niet opgehaald. Rijexamens gingen niet door. Het busverkeer kwam stil te liggen. De treinen reden wel.

De chauffeur van een tankwagen met daarin 18.000 liter van de zeer brandbare geurstof tetrahydrothiofeen gleed maandagmorgen in het Groningse Haren deels van de weg en kwam in een sloot terecht. Er was geen sprake van lekkage. De chauffeur kreeg een proces-verbaal van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Hij moet 330 euro boete betalen. De man had volgens de Wet vervoer gevaarlijke stoffen niet bij deze weersomstandigheden de weg op mogen gaan.

Geen weeralarm meer van kracht

Het KNMI trok maandagmiddag het weeralarm in. Het weerinstituut kondigde dat alarm zaterdagmorgen af wegens de verraderlijke toestand op de weg. De regeling wordt van kracht bij verwachte weersomstandigheden die tot grote overlast of gevaar in een gebied van enkele provincies kunnen leiden.

Het alarm mocht dan ingetrokken zijn, het betekende niet dat de gladheid was verdwenen. De politie in de provincie Groningen adviseerde de bevolking maandagavond en dinsdagochtend thuis te blijven.

Acht mensen overlijden in Duitsland

In Duitsland eiste de gladheid aan zeker acht mensen het leven. Honderden automobilisten gleden uit en botsten ergens tegenaan. In Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Saksen-Anhalt en Thüringen bleven veel scholen dicht. Ook andere landen hebben last van het ijzige weer. In grote delen van Servië en Hongarije veroorzaakten de gladheid en sneeuw problemen.