DRIEBERGEN - Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPd) heeft recherchechef John Olierook tijdelijk buiten functie gesteld. Dit heeft een woordvoerder van het korps vrijdag bevestigd. Aanleiding voor deze maatregel is een interview dat Olierook gaf aan het weekblad Vrij Nederland, dat eerder deze week werd gepubliceerd.

Olierook is commissaris van politie bij de Nationale Recherche, Unit Randstad-Noord. Die unit doet het onderzoek naar afpersing van vastgoedhandelaren door Willem Holleeder en een aantal medeverdachten.

In het interview klapt Olierook nogal uit de school over de aanloop naar de arrestatie van Holleeder op 30 januari. Volgens de zeer ervaren politieman wilde toenmalig officier van justitie Fred Teeven er eind 2005 nog niet aan, onder meer omdat hij nog druk was met andere zaken. Het conflict liep hoog op en eindigde in een gezamenlijk geprikte datum.

Afpersingen

In het interview zegt Olierook tevens dat het onderzoek naar de afpersingen - onder meer van de in mei 2004 doodgeschoten Willem Endstra - rond is en dat Holleeder nu al zestien jaar gevangenisstraf tegemoet kan zien.

Grote boef

Olierook noemt Holleeder 'een grote boef'. Vooral zijn achterban moet gevreesd worden, stelt hij. "De Ouwe is de grote man op de achtergrond", aldus de politieman, waarbij hij doelt op de vermeende crimineel Stanley H. "Maar ik kan jullie verzekeren", zegt Olierook in Vrij Nederland, "er staan nog wat mensen op de nominatie om te worden opgepakt."

Het KlPd zegt een onderzoek in te stellen naar de medewerking van Olierook aan het interview. Het korps zegt Olierooks uitspraken te betreuren en vindt het niet gepast dat een politieman zich uitspreekt over rechercheonderzoeken die nog onder de rechter zijn, of uitspraken doet over de toe te passen strafmaat in een zaak."