AMSTERDAM - Een docent van het Haags Montessori Lyceum die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van een 16-jarige leerling, kreeg van de directie van zijn school een gouden handdruk van twintigduizend euro en een groots afscheidfeest. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

De 41-jarige docent algemene natuurwetenschappen en biologie zou sinds 2004 een relatie van anderhalf jaar met het meisje hebben gehad. Toen dat in juni bekend werd, is hij volgens het dagblad op non-actief gezet. De moeder van het meisje werkte ook op de school en zou geen reactie hebben gekregen toen zij de situatie meldde bij de directie. Later zou zij zijn ontslagen.

Het Bureau Onderwijsinspectie stelt in de krant dat sprake is van seksueel misbruik, ook al stemt het meisje zelf in met de verhouding. "Een docent en een leerling zijn namelijk niet gelijkwaardig. De school is verplicht aangifte te doen", zegt een woordvoerder.

Het is niet duidelijk of dat is gebeurd. De politie zegt op de hoogte te zijn van de zaak, maar stelt dat het meisje geen aangifte wilde doen.

De directeur zegt dat het arbeidscontract van de docent ontbonden is bij de kantonrechter, toen de relatie aan het licht kwam. "En dan is het zeer gebruikelijk dat iemand wat geld meekrijgt. En wat wij organiseren voor een collega die afscheid neemt, is een interne aangelegenheid." Hij ontkent dat sprake is van seksueel misbruik, omdat het meisje bijna volwassen is.