PARIJS - De leden van de Socialistische Partij (PS) van Frankrijk hebben de 53-jarige Ségolène Royal aangewezen tot hun kandidate voor de presidentsverkiezingen komend voorjaar. Dat maakte de grootste oppositiepartij vrijdagochtend officieel bekend.

Bekijk video

Royal kan de eerste vrouwelijke president van Frankrijk worden.

Volgens opiniepeilingen geldt de ex-minister voor Familie en Milieu als de beste socialistische kandidaat om de rechtse kanshebber Nicolas Sarkozy te verslaan.

Stemmen

Ruim 218.000 PS-leden konden donderdag hun stem uitbrengen over de door hun gewenste presidentskandidaat. Royal kreeg met 60,6 procent van de stemmen meteen de absolute meerderheid, waardoor geen tweede ronde nodig is. Haar rivalen waren twee politieke zwaargewichten: ex-premier Laurent Fabius en ex-minister van Economische Zaken en Financiën, Dominique Strauss-Kahn.

Royal stelde zich eind september officieel kandidaat. Volgens waarnemers had zehet de afgelopen weken lastig in een aantal televisiedebatten met haar concurrenten om het partijleiderschap, maar hield ze zich staande.

Filmpje

Kort voor de verkiezingen werd ze nog in verlegenheid gebracht door een filmpje dat op internet circuleert. Op de opname is te zien dat Royal suggereert dat Franse leerkrachten, traditioneel linkse kiezers, er op school de kantjes vanaf lopen.

De regerende conservatieve partij UMP, geleid door Sarkozy, wil haar presidentskandidaat in januari kiezen.