DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos heeft donderdag tijdens een felle anti-CDA-toespraak harde eisen gesteld voor zijn deelname aan een kabinet na de verkiezingen. In een regeerakkoord moeten zeven sociale punten terugkomen, anders doet de PvdA niet mee, zei hij.

De PvdA plannen om de hypotheekrente voor rijke nieuwe kopers af te toppen en rijke ouderen te laten meebetalen aan de AOW ontbreken in dat rijtje. Bos noemde wel de aanpak van armoede, probleemwijken, meer werk voor iedereen, 'zero tolerance' voor fraude, intimidatie en asociaal gedrag, betere zorg in verpleeghuizen en een generaal pardon voor asielzoekers die nog onder de oude wet vielen.

Volgens partijvoorzitter Michiel van Hulten is de hypotheekrente wel een belangrijk punt in het verkiezingsprogramma, waarmee de partij de plannen voor een socialer Nederland wil betalen.

'Quote 500-kabinet'

De PvdA-leider haalde in een stampvolle theaterzaal in Maastricht wederom fel uit naar het 'Quote 500-kabinet' geleid door Balkenende, die zich niet schaamt voor de toename van voedselbanken en armoede in Nederland. Hij waarschuwde ook dat een grote PvdA nodig is om te voorkomen dat er straks een kabinet Balkenende-Verdonk zit. "Ja daar schrikt u van."

CDA-leider Jan Peter Balkenende omschreef in een reactie Bos als "onnavolgbaar''. "Woensdag noemde hij de afstand met het CDA nog groter dan ooit. Nu blijken de belangrijkste geschilpunten met ons, de hypotheekrenteaftrek en de AOW-heffing voor ouderen, geen breekpunten. Tegelijk blijft Bos lonken naar een linkse coalitie.