DEN HAAG - Aan de onderzoeken naar bloedsporen in de geruchtmakende zaak rond de metselmoorden kunnen geen conclusies worden verbonden. Dat zeiden de deskundigen Richard Eikelenboom en Martin Eversdijk donderdag voor de rechtbank in Den Haag.

Beiden voerden een contra-expertise uit naar de bloedsporen die werden aangetroffen in een kamer van een woning aan de Cartesiusstraat in Den Haag, waar op 12 augustus 2004 twee mannen werden omgebracht. De politie vond de lijken van de Zaankanters Rob Mahabier en Jeroen Dekkers enkele weken later ingemetseld in een woning aan de Wolmaransstraat.

De 37-jarige Soenil D. heeft bekend de mannen te hebben omgebracht. Hij zou gehandeld hebben uit noodweer. Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van een plan, waarbij ook onder andere de vader van Soenil betrokken zou zijn. De 60-jarige B.D. zegt tijdens de moord in een andere kamer geweest te zijn.

Geen vechtpartij

Onderzoeker Michael van der Scheer concludeerde in een eerder onderzoek dat geen sprake is geweest van een vechtpartij. Volgens de deskundige tonen de bloedsporen "weinig activiteit bij de slachtoffers". Dat zou er volgens hem op kunnen wijzen dat de slachoffers "bij wijze van spreken vastgebonden waren, een pistool gericht hadden op hun hoofd".

Volgens Eversdijk zijn echter te weinig bloedsporen aangetroffen om conclusies te kunnen trekken. "Ik twijfel in deze dan ook aan de deskundigheid van de heer Van der Scheer."

Verweer

Eikelenboom sluit niet uit dat zich in de kleine kamer een vechtpartij heeft voorgedaan, maar het is volgens hem ook goed mogelijk dat de slachtoffers zich niet hebben kunnen verweren. "Beide hypotheses zijn mogelijk, ik geef aan geen van beiden een voorkeur."

De officier van justitie trok overigens de objectiviteit van Eikelenboom in twijfel. Frank van Ardenne, de advocaat van B.D., behartigt ook zakelijke belangen van de deskundige. "Dat heb ik tijdens een van de voorgaande pro-formazittingen al duidelijk aangegeven", aldus Van Ardenne.

De rechtbank gaat volgende week vrijdag verder met de inhoudelijke behandeling van de zaak.