MOSKOU - De Russische regering wil het aantal legale en illegale buitenlanders uit ex-Sovjetstaten die werken in Rusland drastisch verlagen. In sommige economische sectoren mogen straks helemaal geen gastarbeiders meer werken.

Dit blijkt uit een gesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en premier Michaïl Fradkov dat is geplaatst op de presidentiële website Kremlin.ru. Op markten en in de groothandel, nu nog gedomineerd door vooral mensen uit de Kaukasus, zal vanaf april 2007 een buitenlanderstop worden afgekondigd.

In andere sectoren zal een quotum worden ingesteld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen mensen uit omringende staten, zoals Azerbeidzjan, Tadzjikistan en Oezbekistan, en personen uit gebieden die deel uitmaken van de Russische Federatie, zoals Tsjetsjenen.

De Russische maatregelen volgen op etnische rellen in verscheidene Russische steden, waarbij rechts-extremisten de 'zwartkonten', zoals de migranten denigrerend genoemd worden, te lijf gingen. Poetin verklaarde na een van de onlusten dat de "lokale bevolking beschermd moet worden tegen criminele groeperingen met een etnisch tintje".