WASHINGTON/LONDEN - De Amerikaanse president George Bush wil een laatste grote doorbraak forceren in Irak om de oorlog winnend af te sluiten en een eervolle terugtrekking uit het land mogelijk te maken.

Volgens de Britse krant The Guardian van donderdag, die zich baseert op bronnen dichtbij het interne overleg van de regering, wil hij daarvoor een slordige 20.000 extra militairen naar Irak zenden.

De keuze van Bush heeft volgens het dagblad ook zijn weerslag op het werk van de commissie-Baker, de Irak Study Group, die alternatieven zoekt voor het huidige Irak-beleid. Hoewel de commissie nog niet helemaal klaar is met haar werk, zullen haar aanbevelingen naar verwachting aansturen op een vier punten tellende 'overwinningsstrategie'.

Verzoenen

Naast het opschroeven van het aantal militairen moet regionale samenwerking de stabiliteit in Irak verbeteren. Verder moet het opzetten van een goed politiek raamwerk de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar verzoenen.

Tot slot moet het Amerikaanse Congres over de brug komen met extra geld voor troepen en de opleiding en uitrusting van de Iraakse politie- en legermacht.

Signaal

Met het initiatief lijkt Bush zijn hakken in het zand te willen zetten en de Democraten een duidelijk signaal te willen geven dat hij niet van zins is een snelle troepenreductie door te voeren.

"Wat de democraten ook zeggen, het is Bush die nog steeds de touwtjes in handen heeft. Hij gelooft dat het een kwestie is van politieke wil", aldus een hoge gewezen regeringsfunctionaris tegen The Guardian. "Hij zit in een ontkenningsfase wat betreft Irak. Niemand heeft dat nog, behalve hij."

Doelen

De ingewijde gaat verder. "Bush heeft nee gezegd tegen terugtrekking dus wat heb je anders? Het Baker-rapport zal een verzameling ideeën zijn, realistischer dan die uit het verleden. Wat ze zullen zeggen is het volgende; stel de doelen naar beneden bij, vergeet de democratie-onzin, zet meer middelen in en doe het."