DUSSELDORF - Een gevangene in een detentiecentrum in het Duitse Siegburg is op gruwelijke wijze doodgemarteld door zijn drie jonge celgenoten. De marteling duurde in totaal twaalf uur en had eerder dit jaar plaats. De Duitse justitie bracht de zaak deze week naar buiten, meldde donderdag de krant Die Welt.

Openbaar aanklager Fred Apostel laat in de krant weten "nog nooit dergelijk geweld te hebben meegemaakt". De drie daders, 17, 19 en 20 jaar oud, sloegen en schopten hun 20-jarige slachtoffer urenlang, dwongen hem urine en speeksel te drinken en misbruikten hem seksueel. Hij moest zich uiteindelijk ophangen aan een kabel.

Dat mislukte drie maal, omdat de kabel brak. Alleen een laken bleek het gewicht van de 20-jarige te kunnen dragen. Toen die eenmaal hing, haalden de folteraars hem er nog even af, sloegen hem weer en hingen hem vervolgens weer op.

Strafvervolging

Apostel toonde zich geschokt dat een dergelijke misdaad in een gevangenis kon plaatsvinden, waar de gedetineerden toch beschermd zouden moeten worden door de Staat. Tegen geen van de gevangenenbewaarders is tot nu toe echter strafvervolging ingesteld. De foltering begon op een zaterdagavond, toen de personele bezetting in de gevangenis lager lag dan normaal. Het lijk van het slachtoffer werd op zondagochtend gevonden.

Alarmknop

Het slachtoffer wist gedurende zijn martelgang overigens een keer op de alarmknop te drukken. De daders wisten de bewaarders er echter via de intercom ervan te overtuigen dat er niets aan de hand was. Toen er later een bewaarder langs kwam omdat andere gevangenen hadden geklaagd over geluidsoverlast, viel hem niets bijzonders op. Het slachtoffer lag toen op bed, volgens Apostel waarschijnlijk niet meer in staat om een teken te geven.

De drie daders is onder meer moord, mishandeling en verkrachting ten laste gelegd. Zij zouden hebben verklaard dat zij op zaterdagmiddag bedachten dat zij "een mens wilden zien sterven".

De minister van Justitie van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft aangekondigd maatregelen te nemen, zo meldde Die Welt. Maar de vakbond voor detentiepersoneel verdedigde het gebruik van meermanscellen. De gezamenlijke cellen hebben veel levens gered omdat zij helpen zelfmoorden te voorkomen, aldus de bond.