AKEN - De tbs'er die woensdag in Heerlen ontsnapte is een 'ziekelijk gewelddadig persoon'. Die informatie heeft de politie in Aken gekregen van collega's van de Limburgse politie, aldus een woordvoerder van het Duitse korps.

Bekijk video

De 30-jarige man uit Geleen, Hendrik Muller, zat vast in tbs-instelling De Kijvelanden in Poortugaal. Hij ontsnapte tijdens begeleid verlof aan zijn ongewapende begeleiders tijdens een bezoek aan een begraafplaats in Heerlen. Justitie verklaarde woensdag dat de man geen groot gevaar vormt.

Mogelijk is hij naar Duitsland gevlucht. De politie in Aken is betrokken bij de zoekactie maar zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat de man bij Heerlen over de grens met Duitsland is gevlucht.

De politie in Aken zegt twee uur na de ontsnapping van de man door de Limburgse politie te zijn geïnformeerd. Terwijl politie en justitie in Nederland nog denken over het eventueel verspreiden van een signalement van de man, verspreidde de Duitse politie dat woensdag al.

Begeleid

Kort geleden was er al een andere patiënt van De Kijvelanden ontsnapt tijdens een begeleid verlof. Die bedreigde en beroofde na zijn ontsnapping begin oktober in korte tijd twee mensen en hij verkrachtte een 20-jarige vrouw.

VVD-Kamerlid Frans Weekers heeft inmiddels Kamervragen over de ontsnapping gesteld. Hij wil weten wat de risicotaxatie was, die over de ontsnapte tbs'er is opgesteld. Ook wil hij weten of de politie in Maastricht en De Kijvelanden van mening verschillen over het risico dat de man vormt en hoe de man zich ondanks twee begeleiders uit de voeten heeft kunnen maken.

Opheldering

Ook de PvdA wil opheldering van minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie) over de tegenstrijdige informatie die is verstrekt. PvdA-kamerlid Aleid Wolfsen: "Er gaat ergens iets behoorlijk fout als justitie woensdag verklaart dat de ontsnapte man geen groot gevaar vormt, maar tegelijkertijd aan de Duitse politie doorgeeft dat het gaat om een ziekelijk gewelddadig persoon.

Joost Eerdmans van EénNL is met name verbolgen over de constatering van het OM dat de voortvluchtige tbs'er "geen groot gevaar voor de samenleving vormt", hoewel deze onder meer voor een zedendelict veroordeeld zou zijn.

Opsporing

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd op vragen over de verschillende informatie die is verspreid. Een woordvoerster laat weten dat justitie druk doende is met de opsporing en dat daarbij ook de overweging speelt een signalement te verspreiden. De minister moet daar persoonlijk toestemming voor geven.

Weekers en Eerdmans willen dat kliniek De Kijvelanden streng wordt doorgelicht, omdat er volgens hen structureel iets mis is. Eerdmans: "De betreffende kliniek is in korte tijd verschillende malen in opspraak geraakt. Los van de twee recente ontsnappingen, werd in de media ook bericht over (hard)drugs en pornofilms binnen de kliniek."