AMSTERDAM - Breezersletje, voedselbank, tomtommen en vodcasten. Alle 3650 nieuwe woorden die het afgelopen jaar de Nederlandse taal zijn binnengeslopen, zijn bijeengebracht in een woordenboek van Van Dale, het Jaarboek taal 2007. Dat meldt Van Dale Lexicografie donderdag.

Een telefoniste staat tegenwoordig gezellig bekend als belmiep of belmuts, meldt het Jaarboek. De grote terreinwagen die aanstellerig wordt gebruikt op 's lands klinkerwegen en asfalt heeft het boek nu definitief gehaald als asobak.

Er is ook aso-tv, sensatietelevisie over asociale gezinnen, straten of buurten (ook wel bekend als tokkiebuurten, vernoemd naar de bekende tv-familie).

Bitneukers

Computerprogrammeurs met een voorkeur voor grote problemen zijn 'bitneukers', op een 'blogstek' houdt iemand een internetdagboek (weblog of blog) bij en een student die op kamers woont maar in het weekeind naar huis gaat voor de was is een 'boemerangkind'.

De war on terror verrijkte de taal met de bermbom, CIA-gevangenis, vechtmissie, buffermacht en geweldsorgie. De trend om woorden die van merknamen afgeleid zijn leverde het tomtommetje op.

Feauteau

Niet-traditionele nieuwssites bedienen zich van het GeenStijl-jargon: feauteau (foto), geyl (geil) en zeau (zo). Iemand uit Den Haag komt uit 070 en Nederland wordt aangeduid met 0031.