AMSTERDAM - Een 16-jarige scholier uit het Noord-Hollandse Bennebroek is eind oktober aan de hersenziekte Creutzfeld-Jakob overleden. De jongen zou met de menselijke variant van de gekkekoeienziekte zijn besmet.

Bekijk video

De scholier uit Bennebroek was in juli in het ziekenhuis opgenomen. Hoe hij de ziekte heeft gekregen, is nog onbekend. Het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu willen het bericht niet bevestigen wegens afspraken met de familie daarover.

De jongen is het tweede dodelijke slachtoffer in korte tijd in Nederland. In 2005 was een 26-jarige Utrechtse vrouw het eerste slachtoffer.

Volgens het expertisecentrum Creutzfeld-Jakob in Rotterdam zijn er vermoedelijk twee Nederlanders besmet met de hersenziekte. Ze zouden allemaal besmet zijn geraakt door Brits vlees dat in de jaren negentig naar Nederland kwam.

De erfelijke vorm van Creutzfeldt-Jakob treft jaarlijks 20 mensen. De door de gekkekoeienziekte veroorzaakte variant openbaart zich soms twintig jaar na het eten van besmet rundvlees.

Machteloos

De ziekte kenmerkt zich door het snel afsterven van de hersencellen, te vergelijken met een snel verlopende vorm van dementie. Artsen staan machteloos. Het enige dat ze kunnen doen is de pijn bestrijden. Patiënten sterven meestal binnen anderhalf jaar nadat de ziekte zich heeft geopenbaard. In het laatste stadium zijn patiënten zich niet meer bewust van hun omgeving en kunnen ze ook niet meer praten.

De ziekte is eerder opgedoken in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Er zijn in totaal 170 patiënten geweest. Van hen kwamen er ruim 150 uit Groot-Brittannië. De meesten zijn overleden.