CAMP PENDLETON - Een Amerikaanse marinier die betrokken was bij de moord op een 52-jarige opa in het Iraakse Hamdania moet achttien maanden de cel in. Hij is de tweede militair die is veroordeeld in de spraakmakende zaak.

John Jodka bekende voor de krijgsraad in Camp Pendleton (Californië) schuld in ruil voor strafvermindering. Hij beloofde de aanklagers te helpen en te getuigen tegen de medeverdachten.

Een hospitaalsoldaat van de Amerikaanse marine was vorige maand veroordeeld wegens zijn aandeel in de moord eind april. De krijgsraad legde hem tien jaar op, maar hij hoeft daar maar een jaar van uit te zitten omdat ook hij tegen andere betrokkenen getuigt. In totaal zijn acht militairen aangeklaagd in de Hamdania-zaak.

Woede

Uit woede over een eerdere vrijlating van een van terrorisme verdachte Irakees, besloten de mariniers een willekeurige burger te ontvoeren en te vermoorden. De daders legden een schop naast het lichaam van het slachtoffer, zodat het zou lijken dat hij een explosief wilde verstoppen.