DEN HAAG - Voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag zijn maandagochtend de hoorzittingen ter bepaling van een gepaste straf voor Biljana Plavsic (72) begonnen. De voormalige presidente van Republika Srpska (RS) had ik in oktober voor de VN-rechters schuld bekend aan de etnische vervolging van moslims en Kroaten tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95). Daarom gaat het tijdens de driedaagse hoorzitting alleen nog om de bepaling van de strafmaat.

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte benadrukte in haar openingsverklaring hoe belangrijk het is dat voor de eerste keer een belangrijke politiek leider uit de balkanoorlogen in de jaren '90 "verantwoordelijkheid heeft toegegeven voor verschrikkelijke misdaden".

Een van Plavsic' advocaten, Eugene O'Sullivan, wees eveneens op het belang van de schuldbekentenis, waardoor onder meer Nobelprijswinnaar en Auschwitz-overlevende prof. Elie Wiesel bereid is gevonden te komen getuigen over de behoefte van slachtoffers aan gerechtigheid.

Slachtoffers

De eerste getuigenissen gaan over de slachtoffers in Bosnië. Zo wordt een kampoverlevende opgeroepen, evenals een psychotherapeute die vrouwen en kinderen heeft geholpen die de massaslachting van Srebrenica hebben overleefd.

Daarna is Wiesel aan de beurt, gevolgd door getuigen die het gedrag van Plavsic na de oorlog als verzachtende omstandigheid kunnen beschrijven. Plavsic, tijdens de oorlog plaatsvervangster van Radovan Karadzic als president van RS, werkte na de oorlog samen met de internationale gemeenschap bij de uitvoering van het vredesakkoord van Dayton.

Getuigen

Hierover zullen getuigen: de voormalige Bosnisch-Servische premier Milorad Dodik; oud-premier Carl Bildt van Zweden die optrad als eerste Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië na de oorlog; en Robert Frowick, oud-hoofd van de OVSE-missie in Bosnië.

Vervolgens worden gehoord: Madeleine Albright, minister van Buitenlandse Zaken tijdens de tweede ambtperiode (1997-2001) van de Amerikaanse president Clinton, en Alex Boraine, oud-vice-voorzitter van de Waarheid- en Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika.

Aan het einde van de getuigenverhoren dinsdag krijgt Plavsic zelf de gelegenheid tot een verklaring. Woensdag worden de slotpleidooien gehouden, waarbij aanklagers en verdediging een gepaste straf zullen bepleiten. De uitspraak zal naar verwachting tot volgend jaar op zich laten wachten.