KINSHASA - De zittend president van de Democratische Republiek Congo, Joseph Kabila, heeft de presidentsverkiezingen van eind vorige maand gewonnen. Dat blijkt na telling van alle stemmen.

Bekijk video

Kabila kreeg 58,05 procent van de stemmen, zijn uitdager en vicepresident Jean-Pierre Bemba bleef steken op 41,9 procent. De partij van Bemba, Union for the Nation (UN), zei dinsdag al geen genoegen te zullen nemen met de gegevens van de nationale kiescommissie, die partijdig zou zijn.

Bovendien zou er fraude zijn gepleegd. "Er wordt geprobeerd de overwinning van het Congolese volk te stelen", stelde de UN. Bemba zal de uitslag zeker gaan aanvechten, zo liet een lid uit het UN-kamp weten.

Fraude

De kiescommissie maakte de einduitslag van de tweede stemronde woensdagavond formeel bekend. Voorzitter Apollinaire Malu Malu van de kiescommissie riep de beide kandidaten op de verkiezingsregels te respecteren. Hij zei dat beschuldigingen van fraude met bewijzen moeten worden ondersteund. Het hooggerechtshof van het Centraal-Afrikaanse moet de uitslag nog bevestigen.

De historische stembusgang moest een symbolisch einde maken aan jaren van (burger)oorlog en verwoesting die miljoen levens eiste. Na de eerste ronde van de verkiezingen in juli kwamen tientallen aanhangers van Kabila en Bemba om het leven bij onderlinge gevechten.

Kabila kreeg toen ook de meeste stemmen, maar niet genoeg om in een keer tot president te worden gekozen. Vorig weekeinde kwam het in de hoofdstad Kinshasa opnieuw tot gevechten tussen aanhangers van beide rivalen.

De vrees bestaat dat Bemba naar de wapens zal grijpen als hij definitief als verliezer zal worden aangewezen. Kabila zei in een eerste reactie op de uitslag president van alle Congolezen te willen zijn en riep op tot verdraagzaamheid en broederschap.