JERUZALEM - De Israëlische regering heeft besloten tot represailles nadat woensdag bij Palestijnse raketaanvallen een dode en twee zwaargewonden waren gevallen. Premier Ehud Olmert heeft zijn minister van Defensie opdracht gegeven "op te treden" tegen de raketaanvallen.

Bij een aanval met zelfgemaakte Qassam-raketten kwam in de ochtend in Sderot een vrouw (57) om. Een 24-jarige bewaker van het huis van minister van Defensie Amir Peretz verloor beide benen. Enkele uren later raakte hier een jongen van zestien zwaargewond door een nieuwe raketaanval.

De aanvallen zijn opgeëist door zowel de gewapende vleugel van de regerende Hamas-beweging en de Islamitische Jihad. Het was volgens een verklaring van de Izz al-Din al-Qassam Brigades van Hamas een vergeldingsactie voor de recente operatie van Israël in Beit Hanoun.

Het ruim 20.000 zielen tellende Sderot ligt vijf kilometer ten oosten van de Gazastrook. Het stadje in de Negev-woestijn is bijna dagelijks het doelwit van Palestijnse groepen die het vanuit de Gazastrook bestoken met hun onnauwkeurige Qassam-raketten.

Begraafplaats

Volgens Israëlische media kwamen zeker elf raketten neer in en rond Sderot. De provisorische projectielen zijn volgens bronnen binnen het leger afgevuurd vanaf een begraafplaats bij het Palestijnse Beit Hanoun. Ook werden er vier raketten afgeschoten op de stad Ashkelon.

De militanten zullen "een zware prijs betalen", dreigde de Israëlische minister van Defensie Amir Peretz. "We zullen optreden tegen hen die betrokken zijn bij het afvuren van raketten, te beginnen bij hun leiders tot aan hun laatste terroristen", liet de bewindsman weten.

Beit Hanoun was tot vorige week het toneel van een Israëlische operatie die het afvuren van raketten moest tegengaan. Daardoor kwamen tientallen Palestijnen, onder wie veel burgers, om. Tijdens het offensief gingen de raketbeschietingen gewoon door.

Het is voor het eerst sinds medio 2005 dat Palestijnse raketten weer een Israëliër in de grensregio het leven heeft gekost. Sinds het begin van de tweede Palestijnse opstand, in september 2000, zijn negen mensen gedood door raketten in Israël. Zes van hen kwamen om in Sderot.