ROTTERDAM - Een tbs'er die vastzat in tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal heeft woensdag de benen genomen in Heerlen. Dat meldde het ministerie van Justitie woensdag. Tijdens een bezoek aan een begraafplaats onttrok hij zich aan zijn begeleiders, voegde het Openbaar Ministerie (OM) daaraan toe.

Alle verloven van de tbs'ers die vastzitten in de tbs-kliniek zijn ingetrokken. In De Kijvelanden zat ook de tbs'er die na zijn ontsnapping begin oktober in korte tijd twee mensen bedreigde en beroofde en een 20-jarige vrouw verkrachtte.

Volgens het Openbaar Ministerie was de tbs'er die in Heerlen de benen nam, veroordeeld voor een vermogens- en zedendelict, maar vormt hij geen groot gevaar. Nu er voorlopig geen tbs'er meer buiten de poorten komt, heeft De Kijvelanden volgens het ministerie van Justitie de tijd om zich te bezinnen op eventuele nadere maatregelen rond de verloven.

Uitleg

Voormalig minister van Justitie Piet Hein Donner had de Tweede Kamer beloofd dat verloven van tbs'ers kunnnen worden ingetrokken als zich bij een kliniek meerdere ontsnappingen of andere incidenten binnen korte tijd voordoen. Zijn opvolger Ernst Hirsch Ballin moest in de Tweede Kamer al uitleg geven over de vorige ontsnapping uit De Kijvelanden, die door zijn gewelddadige gevolgen tot grote opschudding leidde.

De minister kwam onder vuur te liggen toen bleek dat hij de Kamer niet volledig had geïnformeerd over een eerder geweldsincident waar deze tbs'er bij betrokken was. Hirsch Ballin heeft met instemming van de Kamer inmiddels maatregelen genomen om de controle op verloven van tbs'ers aan te scherpen.